Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

75.000e container van Atlas Copco Airpower vertrekt via binnenvaart: nieuwe mijlpaal binnen multimodaal transportbeleid

Atlas

Atlas Copco Airpower verscheept zijn 75.000e container via binnenvaart van Willebroek naar de haven van Antwerpen. Al sinds 2005 organiseert Atlas Copco vervoer via binnenvaart.

De verscheping betekent een nieuwe mijlpaal in het multimodaal transportbeleid van het bedrijf, en vermijdt jaarlijks 200.000 kilometer via de weg. Met zijn beleid zet Atlas Copco sterk in op vervoer via binnenvaart, zeevaart en treintransport en probeert het zijn aandeel luchtvracht te verkleinen.

De verduurzaming van de logistieke keten is een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Atlas Copco Groep. Het bedrijf wil tegen 2030 ook de uitstoot van de directe activiteiten, zoals productie, voertuigen en kantoren, en van de energie die gebruikt wordt, met 46% verminderen.

200.000 km over de weg vermeden op jaarbasis

Atlas Copco Airpower verscheept zijn 75.000e container via binnenvaart van de inlandterminal van Hutchison Ports Belgium in Willebroek naar de haven van Antwerpen. Atlas Copco Airpower startte in 2005 met vervoer via binnenvaart. Over de jaren heen is het aandeel transport via binnenvaart gestaag gegroeid. In totaal haalde Atlas Copco Airpower daarmee 75.000 vrachtwagens van de weg.

Van alle zeevracht die vanuit Airpower in Wilrijk vertrekt, gaat 98% via binnenvaart naar de haven van Antwerpen. Dat zijn compressoren en wisselstukken. Die worden naar Willebroek vervoerd, waar ze vervolgens op containers geladen worden en via de Hutchison Ports Belgium terminal per binnenvaartschip naar de haven worden vervoerd voor export.

Op die manier heeft Atlas Copco Airpower al 3 miljoen afgelegde kilometers over de weg vermeden, een reductie van 60% CO₂-uitstoot in vergelijking met wegvervoer. Op jaarbasis betekent dit 200.000 vermeden kilometers.

“Dat is nodig”, zegt Christof Van den Eede, Shipping & Transport Manager bij Atlas Copco Airpower: “De wegen rond Antwerpen zijn verzadigd, en het heeft geen zin om nog eens extra trucks aan die file toe te voegen. Het gebruik van binnenvaart via Willebroek biedt een positieve impact op onze ecologische voetafdruk en is daarnaast ook sneller en efficiënter.” 

Atlas Copco Airpower werkt al een tijdje nauw samen met Hutchison Ports Belgium om het transport via de waterwegen mogelijk te maken. Hutchison Ports Belgium zal binnenkort deelnemen aan een proefproject met batterijcontainers voor het gebruik op elektrisch aangedreven binnenvaartschepen, iets wat Atlas Copco enkel maar kan toejuichen.

“We kijken uit naar de projecten die momenteel lopen in het kader van Greendeal Binnenvaart Vlaanderen om binnenvaart verder te verduurzamen door gebruik te maken van elektrisch aangedreven binnenschepen en mogelijk nadien ook het gebruik van waterstof”, verduidelijkt Christof Van den Eede.

De verscheping van de 75.000e container vormt een nieuwe mijlpaal binnen het multimodaal transportbeleid van Atlas Copco. Via dat beleid zet het bedrijf sterk in op vervoer via binnenvaart, zeevaart en treintransport. Op dit moment vervoert Atlas Copco Airpower 60% via de weg of het spoor en 30% via waterwegen.

Zo heeft Atlas Copco Airpower een dagelijkse logistieke railverbinding tussen België en Italië en tussen België en China en werden er ook multimodale transportoplossingen opgezet met Turkije en Spanje. Onlangs nam Atlas Copco, in samenwerking met Katoen Natie en Volvo Trucks Belgium, ook de allereerste in België geassembleerde e-truck in gebruik.

Daarnaast probeert Atlas Copco zijn aandeel luchtvracht te verkleinen door onder meer in te zetten op lokale productie. Voor de vracht die Atlas Copco op dit moment wel nog via de lucht vervoert, experimenteert en investeert het bedrijf in Sustainable Aviation Fuel (SAF).

“Door mee te investeren in duurzame brandstoffen zoals SAF, maar ook HVO en bio LNG, kunnen deze technologieën zich sneller ontwikkelen en kunnen we sneller bijdragen aan een duurzame toekomst. Innovatie is één van onze kernwaarden, en het ondersteunen van nieuwe duurzame innovaties in onder andere de logistieke keten maakt daar absoluut deel van uit”, stelt Christof Van den Eede.

Ambitieus klimaatplan, erkend door Science Based Targets

Het verduurzamen van zijn logistieke keten is voor Atlas Copco een belangrijk project om zijn vooropgestelde duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Die doelstellingen zitten vervat in een ambitieus klimaatplan, dat in 2021 erkend werd door het Science Based Targets initiatief.

Atlas Copco zet zich in om tegen 2030 de CO2-uitstoot van de eigen productie te verminderen met 46%, vergeleken met het emissieniveau van 2019. De uitstoot van de emissies van zijn leveranciers en partners, zoals onder meer transportbedrijven, wil Atlas Copco tegen 2030 met 28% doen dalen.

Over Atlas Copco  

Goede ideeën versnellen innovatie. Bij Atlas Copco zetten we al sinds 1873 industriële ideeën om in bedrijfskritische voordelen. Door te luisteren naar onze klanten en hun behoeften te kennen, leveren we waarde en innoveren we met het oog op de toekomst. In 2022 had de Atlas Copco Groep een omzet van 141 BSEK en aan het eind van het jaar ongeveer 49 000 werknemers.

www.atlascopcogroup.com

 Atlas Copco Airpower in Antwerpen is het hoofdkantoor van 2 van de 4 business area's, met name Compressor Technique en Power Technique, die samen wereldwijd bijna 60% van de omzet van de Groep vertegenwoordigen. Naast R&D en productie huisvest Atlas Copco Airpower ook het logistieke centrum van de Compressor Technique Business Area. Ga voor meer informatie naar: www.atlascopco.be

Op de foto vlnr : Lieven Vanderheyden – Supervisor terminal operations (Hutchison Ports Belgium), Martine Hiel – Managing Director (Hutchison Ports Belgium), Christof Van den Eede – Shipping & transport manager (Atlas Copco Airpower), Kasper de Bock – Teamleader shipping (Atlas Copco Airpower), Guy Van Looy – Supervisor customer service (Hutchison Ports Belgium)

Atlas

Deel dit artikel